7.18

SKU: 314c703d6d5d Kategoria: Tagi: , , , , ,

Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych kaszy jaglanejChociaż rzadko gości na naszych stołach, kasza jaglana uznawana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Bez przeszkód można wykorzystywać ją zarówno do przyrządzania słodkich, jak i wytrawnych dań. Kasza jaglana jest doskonałym źródłem białka w diecie osób, które nie jedzą mięsa. Ponadto, jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych witamin, w tym witaminy z grupy B oraz witaminę E (nazywaną witaminą młodości). A co jeszcze warto wiedzieć na temat kaszy jaglanej?Kasza jaglana – co to jest?Właściwości zdrowotne kaszy jaglanejKasza jaglana a cukrzycaStosowanie kaszy jaglanej w diecie odchudzającejPrzeciwwskazania dotyczące spożywania kaszy jaglanejCena kaszy jaglanejKasza jaglana – odpowiadamy na najczęściej zadawane pytaniaJak ugotować kaszę jaglaną?Kasza jaglana co to jest?Kasza jaglana uprawiana i stosowana w kuchni jest już od setek lat. Niniejszy produkt pozyskiwany jest z łuskanych ziaren prosa, które nazywane jest pseudo zbożem. Proso w naturalnych warunkach występuje na terenie Azji, Południowej Afryki, Australii oraz Meksyku. Niemniej jednak, uprawiane jest również w innych krajach świata, takich jak Chiny, Japonia, czy RPA. W Polsce również możemy znaleźć nieliczne uprawy niniejszej rośliny. Kasza jaglana swoim wyglądem przypomina malutkie ziarenka kukurydzy. Po ugotowaniu, zwiększa nieco swoją objętość i staje się jaśniejsza. Produkt ten doskonale nadaje się zarówno jako dodatek do mięs, jak i warzyw. Bez przeszkód można również przygotować z niego smaczny deser.Właściwości zdrowotne kaszy jaglanejKasza jaglana jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi fosfor, odpowiedzialny za wzmocnienie naszych kości oraz zębów. Kasza jaglana jest również źródłem magnezu, biorącego udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów oraz białek, warunkując tym samym dostawę energii do komórek i tkanek organizmu. Ponadto, magnez przyczynia się również do poprawy pamięci i myślenia, podobnie jak zawarte w niniejszym produkcie witaminy z grupy B. Warto również wiedzieć, iż regularne spożywanie kaszy jaglanej, dzięki zawartości żelaza oraz cynku, przyczynia się do zwiększania odporności naszego organizmu. Dodatkowo, ten produkt, wytwarzany z ziaren prosa, zapewnia naszemu organizmowi lecytynę, przyczyniającą się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Warto również wiedzieć, iż kasza jaglana jest produktem bezglutenowym. Dlatego też, może ona stosowana być w diecie osób zmagających się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu.Kasza jaglana a cukrzycaKasza jaglana charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG=71). Niemniej jednak, w ograniczonych ilościach może stosowana być w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy. Jednakże, należy spożywać ją w odpowiedni sposób. Po pierwsze, ważne jest, aby kasza nie była rozgotowana, czyli powinna być ona ugotowana „na sypko”. Po drugie, należy pamiętać, aby na talerzu diabetyka, oprócz kaszy (porcja około 50g) znalazło się również chude mięso (np. w postaci kurczaka gotowanego na parze) oraz duża porcja świeżych warzyw (np. w postaci sałatki z pomidorów lub sałaty z dodatkiem zielonych ogórków i rzodkiewki). Dzięki temu, zawarte w kaszy węglowodany będą wolniej się wchłaniać, a tym samym wolniej podnosić poziom glikemii.Stosowanie kaszy jaglanej w diecie odchudzającejKasza jaglana stanowi dobry składnik zdrowej diety, który wpływa na przyspieszenie procesu odchudzania. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać niniejszego produktu w zbyt dużych ilościach. Kaszę jaglaną warto łączyć z licznymi warzywami. Ponadto, świetnie sprawdzić się może w roli pełnowartościowego śniadania z dodatkiem świeżych owoców. Będąc na diecie odchudzającej, warto spożywać kaszę jaglaną, ponieważ jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw cennych składników odżywczych, które przyczyniają się do sprawnego funkcjonowania naszego organizmu.Przeciwwskazania dotyczące spożywania kaszy jaglanejKasza jaglana jest lekkostrawna, dlatego też bez przeszkód może spożywana być przez zdrowe osoby. Niemniej jednak, wskazane jest, aby w ograniczonych ilościach wprowadzana była do diety pacjentów zmagających się z problemem chorób tarczycy.Cena kaszy jaglanejKasza jaglana sprzedawana jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 500 gramów lub 1000 gramów. Koszt opakowania o wadze 500 gramów wynosi około 5,00-7,00 złotych. Za opakowanie o wadze 1000 gramów, zapłacimy około 7,00-10,00 złotych. Warto również wiedzieć, iż w niektórych sklepach możemy kupić kaszę jaglaną bio. Niniejszy produkt stanowi gwarancję najwyższej jakości produktu. Za opakowanie kaszy jaglanej bio o wadze 1000 gramów, zapłacimy około 12,00-15,00 złotych. Cena produktu może różnić się w zależności od producenta i wybranego dystrybutora.Kasza jaglana – odpowiadamy na najczęściej zadawane pytaniaPytanie 1: Dlaczego kasza jaglana jest gorzka? Kasza jaglana jest gorzka wtedy, gdy jest ugotowana w nieodpowiedni sposób. Niewiele osób wie, że przepłukanie kaszy jaglanej gorącą wodą przed gotowaniem, jest w stanie zniwelować jej gorycz.Pytanie 2: Gdzie kupić kaszę jaglaną? Kaszę jaglaną możemy kupić w większości sklepów spożywczych. Niemniej jednak, warto również poszukać jej w sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy pewność, że nasz produkt jest najwyższej jakości. Ponadto, kupując kaszę jaglaną w sklepach internetowych ze zdrową żywnością, często jesteśmy w stanie znaleźć atrakcyjne oferty cenowe.Pytanie 3: Kasza jaglana na słodko, czy można ją tak przygotować? Kasza jaglana stanowi uniwersalną bazę do przygotowania zarówno wytrawnych, jak i słodkich dań. Bez przeszkód możemy przyrządzić z niej zarówno doskonały budyń jaglany, jak i słodkie ciasteczka z dodatkiem suszonych owoców i bakalii.Jak ugotować kaszę jaglaną?Aby cieszyć się pełnym smakiem kaszy jaglanej, należy przygotować ją w odpowiedni sposób.Po pierwsze: przed gotowaniem należy dokładnie przepłukać kaszę jaglaną, najpierw zimną, a następnie gorącą wodą;Po drugie: warto namoczyć kaszę jaglaną na kilka godzin przed gotowaniem.Kaszę jaglaną należy gotować w proporcjach: 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Proces gotowania powinien trwać tak długo, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Następie należy odstawić kaszę na około 15-20 minut.


Vivio | Kasza

omlet przepis podstawowy
, lodówka na kosmetyki coldy
, sklep makro
, burger opole
, grzyby poznan
, rozmrazanie piekarnik
, ozdoby wielkanocne do pokoju
, kergulena gdzie kupić
, mrożona zielona herbata
, t3 tabletki
, chemiczna 5
, grubość mielenia kawy a smak
, tassimo oreo
, mleko skondensowane w puszce biedronka
, czajnik do parzenia kawy
, wysokozmineralizowana woda
, kupię seler
, worki hdpe
, przedstawiciel handlowy kielce
, przyjaciele kawy kraków
, kielce toruń

yyyyy