9.49

Opis

Mąka typu graham wytwarzana z ziaren pochodzących z gospodarstw z certyfikatem ekologicznym. Odmiana orkiszu z jakiej produkowana jest mąka to Schwabenkorn. Nie zawiera polepszaczy smaku, wybielaczy, żadnych sztucznych dodatków. Mąka orkiszowa 1850 idealna do wypieku bułek typu graham.Mąka orkiszowa w przeszłości była jedną z częściej stosowanych. Produkowana była z ziaren orkiszu, czyli zboża o niewielkich wymaganiach, odpornego na zmiany pogodowe i ubogie gleby.Na terenie obecnej Polski pszenica orkiszowa była uprawiana na szeroką skalę od VIII w. aż do późnego średniowiecza, a pod koniec XVIII w. była uprawiana już tylko w rejonach podgórskich. Z czasem orkisz został wyparty przez inne gatunki zbóż chlebowych, które dawały większy plon.W ostatnim czasie można zaobserwować ponowne zainteresowanie orkiszem, zwłaszcza możliwością jego uprawy w gospodarstwach ekologicznych. Mąka orkiszowa jest dziś chętnie wybierana przez świadomych konsumentów, którzy poszukują lepszych walorów żywieniowych, które pozwolą uzupełnić zdrowy tryb życia.Ze względu na szereg korzystnych właściwości mąka orkiszowa polecana jest:- w przypadku niedożywienia- przy zmniejszonym apetycie- w zaburzeniach przemiany wapnia- przy osłabieniu organizmuMąka graham jest mąką pełnoziarnistą o typie 1850. Powstaje na skutek złożonego przemiału. Na każdym etapie rozdrabniania oddzielane są cząstki bielma, które posłuży do produkcji mąki oraz okrywa, która posłuży do wytworzenia otrębów. W ten sposób powstaje mąka graham – przez silne rozdrobnienie części ziarna i dodatek grubo zmielonych otrębów.


Vivio | Mąka i mieszanki chlebowe

herbata z dzikiej róży
, coca cola puszka cena
, klasyczne ciasto marchewkowe
, skarpetki po niemiecku
, odkamieniacz do ekspresu
, gusto italiano
, świeżo
, cena królików
, czajnik z filtrem
, gorzka kawa z ekspresu
, ekspres przelewowy z młynkiem ranking

yyyyy